Wat is Schoolsport010?
Het vernieuwde schoolsportaanbod van Rotterdam. Wat bestaat uit toernooien en clinics onder schooltijd. Naast aandacht voor de fysieke ontwikkeling en gezondheid van het kind, is er ook veel aandacht voor de mentale en sociale ontwikkeling en het ontdekken van talenten op verschillende niveaus. Plezier staat hierbij altijd centraal.

Schoolsporttoernooien
In Rotterdam worden jaarlijks voor de groepen 5/6 en 7/8 J/M, verschillende sporttoernooien georganiseerd:

Toernooien in één van de 14 gebieden (gebiedstoernooien)
Basisscholen kunnen op de woensdagmiddagen meedoen aan toernooien. Dit zijn: Basketbal, Dammen, Schaken, Streetdance, Tennis en Volleybal. De winnaars kwalificeren zich per gebied voor The Final Rotterdam in Ahoy.

The Mini Final
Tijdens een Mini Final in een gebied, wat onder schooltijd plaatsvindt, worden meerdere toernooien tegelijk gespeeld. Dit zijn: Atletiek, Floorball, Handbal en Voetbal. In de ochtend voor 5/6 en in de middag voor 7/8. De winnaars kwalificeren zich per gebied voor The Final Rotterdam in Ahoy.

The Final Rotterdam
The Final is de grote finale van de gebiedstoernooien in Rotterdam Ahoy. Naast de toernooifinales is er een side-event voor de leerlingen die niet meedoen aan één van de toernooien. Dit programma wordt aangeboden door de medewerking van de vele sportaanbieders uit Rotterdam en omgeving.

Toernooien die op zichzelf staan (Stedelijke toernooien)
Er zijn drie eindtoernooien en hebben dus hun eigen finale dag t.w.: Zwemmen, Veldvoetbal en Baseball, zij leiden niet naar The Final.

Clinics
De clinics van Schoolsport010, die tijdens de gymnastiekles worden gegeven, zijn opgedeeld in drie pijlers;
1. Sociale vaardigheden & Respect
2. Uitdaging & Talent
3. Beleving & Trends
Elke Schoolsport010-school krijgt voor de groepen 3 t/m 8 ieder 10 credits waarmee een eigen schoolsportprogramma kan worden samengesteld, met aanbod uit de drie pijlers. Eén clinic bestaat uit twee of drie lessen. Elke les kost één credit.

  1. Sociale vaardigheden en Respect
    Sport wordt in deze pijler ingezet als middel om de competenties behorende bij sociale vaardigheden en respect verder te ontwikkelen. Kinderen leren wat lichaamshouding voor gevolgen kan hebben en worden zich bewuster van zichzelf en van de ander. Iedere leerling ongeacht het motorische, cognitieve en/of sociaal- emotionele niveau, kan deelnemen.
  2. Uitdaging & Talent
    In deze pijler wordt kennis gemaakt en/of meerdere technische en tactische aanwijzingen gegeven in diverse takken van sport door o.a. de toernooisporten om te zetten in clinicvorm.
  3. Beleving & trends
    Kinderen ervaren en ontdekken in deze pijler nieuw beweegaanbod, denk daarbij aan Freerunnen of Hoelahoep. Het zijn activiteiten die kinderen met eenvoudige hulpmiddelen in hun eigen vrije tijd kunnen doen.

Voor wie is Schoolsport010
Alle Rotterdamse basisscholen doen mee aan het schoolsport010 programma. Door verder te gaan op deze website wordt het op maat georganiseerde schoolaanbod zichtbaar.
Wil je weten waar je school aan mee kan doen, neem dan contact op met schoolsport010 via schoolsport010@sportbedrijfrotterdam.nl